Achter de schermen op kamp: 27 kippen bereiden in een paar uur!

19-07-2018 10:38

Ons kamp is inmiddels alweer bijna een week geleden. Voor de geïnteresseerden hebben we echter nog wel wat verhalen over hoe het er op kamp aan toegaat. 

 

Een van de belangrijkste dingen van ons kamp is namelijk dat iedereen genoeg (en lekker!) te eten krijgt. Daar zijn we onze kookstaf natuurlijk altijd dankbaar voor, maar vooral de laatste dag van ons kamp (bij het feestmaal) was dit een wonderbaarlijke prestatie!

Onze sponsor Jeuken Pluimveehouderij heeft ons tientallen kippen gegeven, die we lekker konden opeten de laatste dag. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe bereid je 27 kippen zonder een gigantische oven?

Gelukkig gaat onze ingenieuze kookstaf geen uitdaging uit de weg en zijn ze al vroeg in de week begonnen met allerlei ideeën bedenken. Een eigen "super-oven" in de grond bouwen werd het idee! Bert heeft vervolgens een eerste ontwerp gemaakt van hoe het er ongeveer uit moet zien:

In de tekening is te zien dat de kippen (ongeveer een halve meter diep) in een kuil geplaatst worden. In het midden wordt een nóg diepere kuil (ongeveer anderhalve meter diep) gegraven, waarin vuur gemaakt kan worden. De bovenkant wordt afgedekt met platen, zodat er weinig warmte verloren gaat en er worden twee tunnels naartoe gegraven, zodat de luchttoevoer geregeld kan worden. 

Na dit eerste ontwerp heeft de kookstaf volop getest, waarna op donderdag de echte versie gegraven kon worden:

In plaats van een hele cirkel kozen ze voor twee halve cirkels, zodat er geen hout of zand bij de kippen zouden komen, als er hout bij het vuur gegooid moest worden.

Na het marineren van de kippen en wat extra voorbereidingen, kon vrijdag het echte werk van start gaan:

Door de grootte van het vuur goed te regelen, konden ze de temperatuur vrijwel constant op 180 graden houden. Dit werd natuurlijk gecontroleerd met  continue temperatuurmetingen. 

Het was nog eventjes zweten voor de kookstaf, want het duurde ongeveer 2,5 uur in plaats van de verwachte 1,5 uur, maar uiteindelijk konden we genieten van de heerlijke kippetjes!

Daar zijn ze wel druk mee, zou je misschien denken, maar de kookstaf heeft tussendoor ook "nog even" een toetje bereid:

Kortom, het is niet makkelijk om voor bijna 100 mensen te koken, maar met een enthousiaste kookstaf en sponsors zoals Jeuken Pluimveehouderij (in dit geval) is geen uitdaging te groot!

Doorzoek de website

Contact

Jong Nederland Heusden Vorstermansplein 10
5725 AM Asten-Heusden

SAVE THE DATE!!

FIËSTA - 14 en 15 oktober 2023

 

 

 SOCIAL MEDIA 

www.facebook.com/Jong-Nederland-Heusden

 

Tegenwoordig hebben we ook een Tiktok acount met Jong Nederland.

Hier onder een link om naar het acount te gaan.

 

JNHeusden (@jnheusden) TikTok | Bekijk de nieuwste TikTok-video's van JNHeusden